De Rijksoverheid beschikt over een schat aan data. Veel van deze data is relevant voor burgers, bedrijven en medeoverheden. Het vrijgeven van data door de overheid biedt kansen om publieke dienstverlening te verbeteren, om besparingen op te sporen en om de interne efficiëntie van (overheids)organisaties te verbeteren.
De DSA en het ministerie van BZK hebben gekozen voor een vernieuwende aanpak. Er zijn gesprekken gevoerd met diverse ‘experts’ om te kijken welke vraagstukken er leven in de maatschappij. Op basis hiervan zijn verhalen geschreven vanuit verschillende mensen en optieken die laten zien op welke manier open data een bijdrage kan leveren.
In deze blog aandacht voor het thema ‘winkelen’. De winkelier, de bezoeker, maar ook de politie heeft dagelijks met winkelen in een stad of dorp te maken. Aspecten zoals vindbaarheid, openingstijden, leegstand en veiligheid van de winkelstraat zijn van belang. Wil je weten hoe open data een bijdrage kan leveren aan uitdagingen die te maken hebben met winkelen. Lees het verhaal van Sophie, Lars en Tygo.
Vindbaarheid speciaalzaken
Sophie (28); “Elk half jaar gaan we met vijf vriendinnen een dagje winkelen in een andere stad. Even geen kinderen, hond, werk en huishouden: heerlijk een dagje uit. Mijn man is kok en ik wil voor hem een speciale knoflookpers meenemen. Om goed voorbereid de stad in te gaan, ben ik thuis alvast gaan zoeken op internet naar een leuke knoflookpers. Ik kwam echter alleen maar sites van de grote ketens tegen met de standaard simpele saaie varianten. De kleine speciaalzaken zijn online moeilijk te vinden. Het leek nog een uitdaging te worden, het assortiment van de speciaalzaken staat niet volledig online én de openingstijden van gevonden winkels verschillen per website. Ik had wat aantekeningen gemaakt, zodat ik ongeveer wist waar we moesten zijn.
De heenreis ging helaas niet zo makkelijk. De OV- tijden bleken niet te kloppen, waardoor we vertraging op liepen. Gelukkig konden we aan de hand van een app, nog net een andere bus halen. Eenmaal aangekomen in Den Bosch, maakte de kop koffie met een heerlijke Bossche bol veel goed. De bakkerij was een smakelijke verrassing op weg naar de winkelstraat.
Enthousiast zijn we vervolgens op zoek gegaan naar het speciaalzaakje, ik kon tenslotte niet met lege handen thuis aankomen. Eenmaal daar aangekomen bleek het adres niet meer juist te zijn. Na even rondvragen vonden we de winkel, maar bleek deze gesloten! De winkel was maar tot 16.00u open. Dan toch maar een pers bestellen via het internet?”
Vraagstukken; vindbaarheid, openingstijden, mobiliteit, aanbod, productinfo.
Sophie en haar vriendinnen waren geholpen geweest met de laatste informatie, namelijk;
- Schoolvakanties
- Openingstijden (toegestane openingstijden gemeente; koopavonden, etc)
- Winkelstraten plattegronden
- OV informatie
- Uitgaansinformatie (indien beschikbaar)
Consumentengedrag
Lars (36); “Mijn ideeën zijn uitgewerkt tot een echt plan. Met trots kan ik zeggen dat mijn ondernemingsplan klaar is. Het is een drama om voor mijn dochters een spijkerbroek te vinden die voor hen lang genoeg is. Het idee is dan ook om een nieuwe winkel te openen die zich specialiseert in hippe mode voor jonge lange mensen. Als alleen mijn dochters en een paar lange vriendinnen broeken kopen is dat echter niet voldoende. Het is interessant om te weten wat het koopgedrag is van de consumenten in mijn omgeving. Waar in de stad komen de jonge mensen shoppen? Hoeveel geven ze gemiddeld uit? Kopen ze meer on- of offline? Wat zijn de winkelstromen?
Het liefst vestig ik midden in Arnhem, maar ook aan de rand van Klarendal openen steeds meer boetieks en eenmanszaakjes. Los van de inwoners en winkelstromen is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Waar standen de panden leeg en wat is een gangbare huurprijs? Het is fijn om te weten wat er speelt in de omgeving alvorens ik ergens vestig. Maar waar vind ik de juiste informatie?”
Vraagstukken; leegstand, consumentengedrag, economie.
Lars zou als startende ondernemer geholpen met de volgende informatie;
- Passantentellingen
- Leegstand overheidsgebouwen
- Bestemmingsplannen
- CBS data
- Vergunningen
- Bereikbaarheid / parkeertarieven en parkeerplaatsen
Veiligheid in het winkelgebied
Tygo (41): “Veiligheid kan op vele manieren worden geschaad. In onze stad is dit voor ons als politie bijna niet te overzien. Er vindt dagelijks nog veel criminaliteit plaats, zoals zakkenrollen, straatroof, winkeldiefstal en auto-inbraken. Als stad willen we dat iedereen zich veilig voelt. Het is voor bijvoorbeeld het winkelend publiek vervelend als ze naar een gezellige dag shoppen ineens hun portemonnee kwijt zijn. Het is voor ons lastig om daar achteraf nog iets voor te betekenen. Het verandert wel de beleving als dit meerdere malen gebeurt. Oude maatregelen werken niet meer. We kunnen helaas niet ten alle tijden aanwezig zijn. Er ligt dan ook een taak voor de maatschappij, kunnen zij wellicht ondersteunen met de juiste inzichten? Ook helpt het om snel inzicht te krijgen in de omgeving. Zo is het café bij ons in de wijk avonden langer open en het terras staat langer buiten. Zouden ze een tijdelijke ontheffing sluitingstijden hebben gekregen?”
Vraagstukken; overlast, criminaliteit, veiligheid.
Open data kan zorgen voor de juiste inzichten, de volgende datasets kunnen de politie ondersteunen;
- Criminaliteitscijfers
- Vergunningen (zodat agent kan zien of dat terras daar mag staan)
- Bekendmakingen (klopt die bouwkeet die voor de bank staat?)
- Bestemmingsplannen (mag die vuurwerkopslag daar?)
- Gevaarlijke stoffen
- Rampenplannen
- AED locaties
- Brandblus installaties
- Inspectiedata
Dit is echt pas een topje van de ijsberg. Mocht je nog mooie ervaringen of verhalen kennen horen we dat graag. Heb je nog ideeën of vragen? Neem dan contact op met Fatiha Alitou.
Je kunt niet meer reageren.